Aile görüntüsü vermeden “Aile Yılı” başarıya ulaşmaz
2022 yılı Uşak Valiliği tarafından “Aile Yılı” ilan edildi malumunuz. Bugün itibariyle senenin ilk çeyreği, üç ayı bitti, bu sürede dişe dokunur, şehirde gündem olan bir etkinlik oldu mu? Maalesef hayır.
Etkinliği bırakın, bu üç aylık sürede şehir insanına örnek olma adına, şehir idarecilerinden herhangi bir tane “örnek aile” fotoğrafı görüntüsü vereni görebildiniz mi? Maalesef yine hayır.
Sosyal bir proje çalışması yapıyorsanız ve proje ile toplumda bir değişim hedefliyorsanız, öncelikle şehir idarecileri olarak topluma örnek olmanız gerekmez mi?
Halbuki, parti başkanı bir Cumhurbaşkanı olması nedeniyle, şehirde hem siyasi yönden seçilerek hem de atama ile göreve gelen kişilerin en üstü Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’la ve ailenin diğer bireyleriyle verdiği samimi pozlar ortadadır.
Şehir de içinde yaşayan insanlarla birlikte bir ailedir, şehrin idarecileri de hep birlikte olduğunu gösterme adına aile fotoğrafı vermek ve şehir insanına dokunmak zorundadır,
Bunu yapmadığınız taktirde ortaya koyduğunuz projenin başarılı olması ve toplumda istenen olumlu yönde değişikliği sağlaması beklenemez, tabi ki abartmadan…
FIRSAT BİR KEZ DAHA ELİMİZDEN KAÇIYOR
2022 yılının ilk çeyreğini, yani Ocak, Şubat ve Mart aylarını geride bıraktık, bugün 1 Nisan. 2022 yılı Uşak için iki ayrı çalışmadan dolayı önemli, birisi şehrin düşman işgalinden kurtuluşunun 100.yılı, diğeri de Uşak Valiliği’nin bu yılı “Aile Yılı” olarak ilan etmesi.
Geçen üç aylık sürede; 100.yıl etkinlikleri gibi “Aile Yılı” etkinlikleri de sönük kaldı, şehirde bir heyecan yaratmadı, şehir insanından bir karşılık bulamadı.
Zaten kısıtlı olan şehirdeki enerji ve heyecanın, birlik ruhunun dağılması, ikiye bölünmesi şehir için üzüntü verici oldu, elimize gelen bir olma, birlik olma fırsatını bir kez daha kaçırmış olduk.
YILIN İLK ÇEYREĞİ BOŞ GEÇTİ
Aile yılından devam edelim yazımıza, size soruyorum; bu üç aylık süre içinde, bu çalışma ile ilgili gözünüze çarpan, dikkatinizi çeken, size dokunan bir şey oldu mu?
Bana sorarsanız olmadı; sosyal medyada bir iki radyo programı ve Vali Hanımın bölgesel bir gazetede çıkan röportajından öteye bir şey göremedim, Valiliğin başlattığı bu çalışma ile ilgili.
Etrafımda görüştüğüm onlarca kişiden de benimkine benzer cevaplar aldım. Bölgesel gazetede çıkan röportaj da pek şehre yönelik bir çalışma değildi zaten, Ankara’ya yönelik gibi görüntü veriyordu.
BİR TEK AİLE FOTOĞRAFI GÖREMEDİK
“Aile Yılı” ilan ettik, tamam kabul. Şehirde ses getiren, şehir insanına dokunan etkinlikleri geçtim, Allah aşkına bu yılın geçen ilk üç aylık sürecinde Sayın Valimiz başta olmak üzere diğer şehir idarecilerinin herhangi birisinin bir tane “Örnek Aile” fotoğrafı paylaştığını gördünüz mü? Sosyal medyayı iyi takip eden birisi olarak ben göremedim maalesef.
Vali Hanım, ailesi ile birlikte bir fotoğraf paylaşsaydı, proje için çok güzel olmaz mıydı? Yine belediye başkanı veya vekiller, aileleriyle birlikte bir fotoğraf paylaşsaydı…
8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde böyle bir fotoğraf paylaşılabilmiş olsaydı mesela, fevkaladenin fevkinde bir hareket olurdu ve birçok etkinlikten daha daha fazla etki oluştururdu…
Şunu söylemeden de geçemeyeceğim; Başkan Mehmet Çakın’ın, belediyenin düzenlemiş olduğu “Evlilik Okulu”nun kapanış törenine eşi ile birlikte katılması, yerinde ve isabetli olmuş.
AİLESİZ BİR YIL GEÇİRMEYELİM
Bu yıl içinde yapılan resepsiyon tarzındaki etkinliklere, katılımcılardan ailesi ile katılması istense çok güzel ve yerinde uygulama olur bence.
Söylenene göre geçtiğimiz ay, şehir merkezindeki bir otelde yapılan programa sadece iki müdür eşi ile katılmış, etkinlik sonrası fotoğraf çekilmek istenince, onları almışlar kareye mecburen…
Ve tahmin edebiliyorum; “Aile Yılı” ile ilgili planlanan ve organize edilen etkinlikler, Vali Hanımın dışında büyük oranda erkeklerin çoğunluğunda gerçekleşiyor. 🙂
ŞEHİR OLARAK BİR TEAMÜL BAŞLATSAK…
Benim aklımın erdiği günden beri, aile bakanları hep kadın olur, bazen de kabinedeki tek kadın bakan aile bakanı olur, artık bu bir teamüldür ama nedense şehirlerdeki aile müdürleri neredeyse hiç kadın olmaz, bunda bir terslik yok mu?
Diğer şehirleri bilmem ama Uşak’ta ben bugüne kadar hiç kadın aile ve sosyal politikalar il müdürü görmedim, bence böyle bir teamül oluşturulmalı, Uşak olarak örnek olunmalı…
ŞEHİR İDARECİLERİ ÖRNEK OLMALI
Şehir idarecilerinin şehre ve şehir insanına örnek, rol model olma zorunlulukları vardır, insanlara tasarruf tavsiye ederken israfa bulaşmak yakışmaz mesela…
İnsanlara trafik kurallarına uymayı tavsiye ederken, buna zorlarken, mesai çıkışında şehir merkezinde trafiği kitlemek yakışmaz mesela…
BİR RESİM ÇOK ŞEY ANLATIR
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’a verdiği değeri ve bazı önemli etkinliklerde yanına alması ve birlikte görüntü vermesi ile de bu değeri görürüz hepimiz. Bazen de torunları ile verdiği görüntülerle de iyi bir aile babası görüntüsü verir Cumhurbaşkanı.
Yerel seçimler sürecinde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun verdiği aile görüntüsü seçmen üzerinde büyük bir etki oluşturmuştur.
Bazen paylaşılan samimi ve içten bir fotoğraf, yapılacak bir çok etkinlikten ve söylenecek bir çok sözden daha fazla etki oluşturur insanlarda.
Tabi ki bunun bir ayarı olmalıdır; haddinden fazla yapıp milleti usandırmak ne kadar yanlışsa hiç paylaşmamak da uygun değildir.
ŞEHİRLER DE GENİŞ BİR AİLEDİR
Şehirler de içinde yaşayan canlılarla birlikte geniş bir ailedir, şehrin idarecilerinin kendi ailelerinin yanında şehrin diğer idarecilerle de birlikte aile fotoğrafı verme zorunluluğu vardır.
Aile içinde nasıl küslük olmaz ve aileye küslük yakışmazsa, şehrin idarecilerine ve diğer kanaat önderlerine küslük yakışmaz.
VAR MISINIZ SOSYAL BİR KAMPANYA BAŞLATMAYA?
Şehir olarak eğer “Aile Yılı”nda isek, öncelikle şehrin idarecilerinin aile görüntüleri ile şehre örnek olmaları gerekir, bireyselleşen hayatta insanları aile olmaya özendirmeleri gerekir.
Bugünlerde Instagram’da “İlk göz ağrın kim, sen de ekle” tarzında aile bazlı paylaşımlar dolaşıyor, şehir olarak biz de böyle bir hareket başlatsak nasıl olur?