Gelişiniz güle güle, her işiniz güle güle olsun
27.05.2022 – 10:40
Köşe yazılarında üç yılı doldurdum ve bugün dördüncü yılın ilk yazısını yazıyorum. Şehir adına güzel şeylere vesile olmayı istedim bu sürede hep, niyet hayır, akıbet hayır…
2001 yılından bu yana Uşak’a atanan birçok valiyi yakından tanıma imkanım oldu, bazılarının gösterdiği gayret, şehre kattıkları heyecan hala canlı olarak zihnimde iken bazıları çoktan unutulup gitti, ne isimleri kaldı ne de ortaya koydukları bir eser. Sadece arşive bakarken “Bu vali de Uşak’ta görev yapmıştı değil mi?” diye hatırlıyoruz isimlerini…
Şehir adına üç buçuk yıllık boşluk (fetret), talihsiz bir dönem olarak nitelendirebileceğimiz süreden sonra iki hafta önce ataması yapıldı, geçen hafta da göreve başladı yeni Valimiz.
Dr. Turan Ergün, göreve başlamasından bu yana, şehirde iyi bir izlenim bıraktı kanaatimce; Vali ile ilk izlenimini paylaşan siyasi, bürokrat ve STK başkanları da bunu söylediler bana.
Ben de Cumartesi günü tanışma fırsatı buldum kendisi ile, bizi kendilerine “Şehirde YouTube üzerinden yayın yapan tek kanal” diye biraz methetmişler sağolsunlar, Sayın Valimizin bana ve eşime alakaları çok güzel oldu.
Sayın Valim, “Gelişiniz güle güle, her işiniz güle güle, gidişiniz güle güle olsun inşallah”…
10 VALİDEN BİZDE KALAN
Üniversiteyi bitirip Uşak’a gelmemden bu yana geçen 20 yılı aşan sürede 10 vali görev yaptı bu şehirde, şimdi bu valilerin bende bıraktıkları izleri kısaca gözden geçireyim istiyorum:
Ayhan Çevik, Uşakspor’a büyük ilgi gösterdi ve UMPAŞ Holding’i takıma sahip çıkmaya zorladı, Çevik’in döneminde Uşakspor en güzel ve başarılı günlerini yaşadı.
Ali Fuat Güven, Eskişehir ve Bursa Valiliği’nden sonra Uşak’a geldi, mesleki birikimi müthişti. Güven’in döneminde Uşak, hayırseverlerin katkısı ile çok sayıda okul kazandı ve ülkede ilk sıraları zorladı. Yine Güven’in öğle arası caddede tek başına dolaşması, esnaf ziyaretleri ve direksiyona geçip kepçe kullanması hala zihinlerdedir. Tarihi Kentler Birliği ile ilişki kurulması ve şehirde restorasyon çalışmaları onun döneminde hız kazandı.
Kayhan Kavas, uzun yıllar yaptığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü’nden sonra Uşak’a atandı, 3 yıl 11 ay süre ile 1953’den bu yana en uzun valilik yapan iki isimden birisi oldu. Kavas şehre bir heyecan kattı, Ankara ilişkilerini şehir iin kullandı; o dönem İzmir Fuarı’nda “Onur Konuğu İl” olduk, Arkeoloji Müzesi’nin, Yavu köyündeki arıtma tesisinin şehre kazandırılmasına, kentsel dönüşüm alanındaki dericilerin taşınmasına büyük katkı sağladı. Onun döneminde şehirde tam bir birliktelik oluştu.
Özdemir Çakacak, Van Valiliği’nden sonra Uşak’a atandı, onun döneninde devlet ciddiyeti ve disiplini şehirdeki tüm kurumlara yansıdı. Bu başarı ile sonrasında sırasıyla Kırşehir, Mersin ve Eskişehir Valiliklerine atandı.
Mehmet Ufuk Erden, devlet tarafından yok sayılıyor ve arşivlerde dahi gözükmüyor. O dönemde Konya’da olmam dolayısıyla onunla ilgili bende kalan bir şey yok.
Seddar Yavuz, ilk Valiliğini Uşak’ta yaptı, “Gönülden gönüle ziyaretler” isimli projesi ile görev yaptığı bir buçuk yıllık sürede bine yakın aileyi ziyaret etti. Uşak’tan sonra Muş, Ordu ve Kocaeli Valiliği’ne atandı ve bu projeyi halen devam ettiriyor.
Ahmet Okur, derviş gibi bir adamdı, kısa süre görev yaptı Uşak’ta. Kapaklar köyündeki Uşşaki Tekkesi için büyük gayret gösterdi, Uşak’ta Başarıyı Artırma Projesi (UBAP) ile özellikle öğretmenlerin yetkinlik ve vizyonlarının artırılmasına yönelik çalışmalar yaptı.
Salim Demir de şehirde kısa görev yapan Valilerimizden. Kendisinin direk bir projesi olmadı ama Emine Erdoğan’ın himayelerinde yapılan “Sıfır Atık” çalışmasına büyük destek verdi. En rahat ulaşılabilen Valiydi, görev yaptığı kısa sürede en az 7-8 defa görüşme imkanı buldum.
Funda Kocabıyık, üç buçuk yıllık süre ile 1953’ten bu yana şehirde en uzun Valilik koltuğunda oturan dördüncü isim oldu ama olumlu bir tane iz bırakamadı bu şehirde. Şatafat, israf, vatandaşa fırça ve bir gece ansızın beş minibüs eşya ile şehirden ayrılması kalacak zihinlerde. Komşumuz Afyonkarahisar’da iki yıl görev yapan Gökmen Çiçek’in binlerce kişi tarafından uğurlanmasının yanında bizim Valimizin gece ansızın şehri terk etmesi beni derinden yaraladı.
YENİ VALİMİZİN CV’Sİ BAŞARILI
Gelelim bu güne; üç buçuk yıllık fetret döneminden sonra Dr. Turan Ergün iki hafta önce Uşak Valiliği’ne atandı ve geçen hafta da görevine başladı.
Ergün, mülkiye alanında doktorası olan, İçişleri Bakanlığı tarafından İngiltere ve Amerika’ya gönderilmiş, buralarda yurtdışı tecrübesi kazanmış, Mülkiye Teftiş Kurulu Başkanlığı yapmış bir isim.
Atanıp ismini araştırdığımda ilk dikkatimi çeken bunlar oldu; ciddi bir kamu birikimi ve disiplini var, yurtdışı görevlerinden dolayı dışa açık, Ankara bağlantıları iyi…
İLK İZLENİMLER GAYET OLUMLU
Sayın Ergün göreve başlamasından bu yana geçen 10 günde hafta sonu da çalışarak tüm ilçeleri dolaştı ve bir yandan da hayırlı olsun ziyaretlerini kabul etti, arada da farklı etkinliklere katıldı.
Valiliğin paylaştığı fotoğraflara ve ilk izlenimlerini benimle paylaşan siyasi, bürokrat, STK başkanlarının izlenimlerine göre Sayın Valimiz, insani ilişkileri güçlü, cana yakın, şatafattan uzak, şehir için bir şeyler yapmaya ve şehre katkı sunmaya niyetli…
GÜZEL BAŞLADI, GÜZEL DEVAM ETSİN
Sayın Valimizle ben de Cumartesi günü Ulubey Çamlık’ta yakinen tanışma imkanı buldum, eşim Dr. Sevgi Karahan’ın organize ve rehberlik ettiği, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümünün Uşak saha çalışmasında.
İstanbul ekibinden Uluslararası Coğrafya Birliği Genel Sekreteri Prof.Dr. Barbaros Gönençgil Hoca, Valimizle aynı dönem İstanbul Üniversitesi’nde okumuşlar, hemen tanıdılar birbirlerini.
Eşimin organize ettiği bir etkinliğin yemeğine, Sayın Valimiz Turan Ergün, Kütahya Valisi Ali Çelik, Milletvekilimiz Mehmet Altay, Ulubey Kaymakamı İsmail Erdoğan, Ulubey Belediye Başkanı Veli Koçlu ve İl Kültür Turizm Müdürü Sabri Ceylan katılınca, İstanbul ekibi memnun kaldı.
Ekiple birlikte Uşak’a gelen Türk Coğrafya Kurumu Başkanı Doç.Dr. Ahmet Ertek Hoca, Türkiye genelinde yüzlerce saha çalışması yaptıklarını ancak Uşak’taki kadar şehir protokolünün iştirak ettiği ve destek olduğu bir etkinlik görmediklerini söyledi.
UMUDUMUZ YÜKSEK
Geçen boşluk sürecinden sonra biz şehir olarak; Sayın Valimizden, şehre katacağı heyecandan, şehre kazandıracağı çalışmalardan ve şehir insanında oluşturacağı motivasyondan umutluyuz.
Biliyoruz ki bir şehri, kendisine bağlı tüm kamu kurumları ile birlikte, birikimi, motivasyonu ve vizyonu nispetinde o şehrin valisi sürükler.
Vali dendiğinde ülke genelinde ilk akla gelen isim Recep Yazıcıoğlu olur hep ama nedense sonraki dönede hiç bir valimiz Yazıcıoğlu’nu rol model almaz mı kendisine bilinmez.
TRT Haber’de çıkan Vapurda Çay Simit’in sunucusu Ömer Öztürk’ün devamlı kullandığı şu cümle ile yazımı bitirmek istiyorum: “Gelişiniz güle güle, her işiniz güle güle, gidişiniz güle güle olsun inşallah”