Her yeni müze, hafızamıza ve geleceğimize yapılan en büyük yatırımdır
Bir yılı aşkın süredir ara vermeden her hafta Cuma günleri yazıyoruz; yazarken de amacımız kendi kapasite ve birikimimiz oranında şehre dair tespitlerde bulunup çözüm önerileri sunabilme…
Yazılarımızın dikkate alınması, şehir için yapılacak bir çalışmaya vesile olması da bizleri fazlasıyla mutlu ediyor ve de sonrası için cesaretlendiriyor.
Daha önce yazdığımız yazılar ve yaptığımız konuşmalar sonrasında; bu hafta başında aldığımız bir haber de bizleri heyecanlandırdı.
Geçen aylarda ülke çapında alınan ödülün de verdiği motivasyonla Belediye Başkanı Mehmet Çakın, ESKUDER Başkanımız Ömer Aşçı ile yaptığı görüşmede neler yapılabileceği hakkında kendisine bilgi vermesini istemiş.
HALI MÜZESİ FİKRİ EN DOĞRU KARAR
Başkan Bey, şehirde açılacak müzenin öncelikli olarak hangi alana yönelik, nasıl bir konseptte ve nerede olabileceği yönünde görüş istemiş.
Ömer Bey de tereddüt etmeden “Uşak Halısı Müzesi” cevabı vermiş ve Azerbaycan Halı Müzesini örnek göstermiş. Örnek gösterilen müzeyi de Başkan Bey çok beğenmiş.
İstanbul Türk İslam Eserleri Müzesi başta olmak üzere depolarda bekleyen onlarca Uşak Halısı sergilenmeyi bekliyor. Yetkililerin bizden tek talebi, sergilenecek güzel bir alan sunabilmemiz.
HALI, UŞAK’I UŞAK YAPAN DEĞERDİR
Bizce de Uşak’a yeni açılacak ilk müzenin “Uşak Halısı Müzesi” olması çok isabetli olur. Zira geçmişte Uşak’ı Uşak yapan ve dünyaya tanıtan en büyük değerimiz Uşak Halısıdır.
Uşak Halısı, geçmişte bu şehir için öyle bir sağlam değerdi ki, Osmanlı Bankası’na İstanbul sonrası ilk şubesini Uşak’a açtırmıştır.
Hem Osmanlı döneminde hem de Cumhuriyetin ilk 30 yılında ilçe olmasına rağmen, devlete bağlı bulunduğu Kütahya’dan çok daha fazla vergi veren bir konuma gelmemizi sağlamıştır.
MÜZE ŞEHİRLER ARASI YOL ÜZERİNDE OLMALI
Ömer Bey’in Başkan Beyle yaptığı görüşmeyi bize aktarması sonrasında, müze alanının neresi olabileceği noktasında bende şimşekler çaktı.
Geçen hafta “Şehir Konuşmaları”nda misafir ettiğimiz Uşak Mimarlar Odası Başkanı Çağlar Samancı’nın konuşma esnasında müzenin Ankara – İzmir Yolu üzerinde olması gerektiği ifadesi de aklımdaydı.
EN İDEAL ALAN, BELEDİYEDE MEVCUT
Bizce Uşak Halı Müzesi için en uygun alan, yapımı ve dönüşümü kısa vadede kolayca yapılabilecek olan; Ankara Yolu (Gazi Bulvarı) üzerinde, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ve İtfaiye binası arasındaki Belediyeye ait alandır.
Bu alan Mesut Apaydın’ın başkanlığı döneminde Belediyeye kazandırıldı. Daha öncesinde Zirai Donatım ve TEKEL’in depoları olarak kullanılıyordu. Şimdi ise Belediye tarafından Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü ve Temizlik İşleri Müdürlüğü binası olarak kullanılıyor.
BÖLGE FİZİKİ YAPI OLARAK DA UYGUN
Bahsettiğimiz bölgede; önde idari bina olarak kullanılan 2 katlı bir yapı, arka tarafta ise 3 bin metrekareye yakın kapalı alana sahip atölye binaları var. Yan tarafta da geniş bir otopark alanı var.
Bölge müze olarak değerlendirildiğinde öndeki idari bina satış alanı olarak kullanılabilir. Arka taraftaki atölyeler genişlik ve yükseklik bakımından halı müzesi için biçilmiş kaftan.
Sonraki süreçte Tarım ve Orman İl Müdürlüğü şehrin başka bir bölgesine taşınabilirse, kullandıkları alan müze alanına eklenebilir ve şehirler arası yol üzerinde kültür kompleksi olarak planlanabilecek devasa bir alan elde edilebilir.
BÖLGEYE ULAŞIM DA ÇOK RAHAT
Ankara İzmir Yolundan günde binlerce araç geçiyor ve bize çoğunlukla bu geçen araçların çıkardığı egzoz dumanından öteye pek bir şey kalmıyor.
Ankara tarafından gelen araçlar alana direk girebilecekken, İzmir tarafından gelecek araçlar da alanın Özdilek kavşağına çok yakın olması sebebiyle arka taraftan açılacak bir yolla rahatça girebilirler.
FİKİR ALDIKLARIMIZ DA BİZİ DESTEKLEDİ
Dün Uşak Mimarlar Odası Başkanı Çağlar Samancı ve ESKUDER Başkanı Ömer Aşçı ile birlikte bölgeye bakmaya gittik. Onlar da bölgenin ve de sahip olunan konumun müze için çok uygun olduğunu söyledi. Ömer Bey, Tarakçıoğlu Sanayi Sitesini de önerdi ama o bölgenin yakın vadede yapılabilmesi mümkün değil.
Bu sabah da konuyu Mesut Apaydın’a açtım, bölgenin geçmişi ile bilgi aldım. Mesut Başkan da bölgenin müze olarak değerlendirilmesinin çok isabetli olacağını söyledi. Yine konuyu Süleyman Dilsiz’e açtığımda, bölgenin o da halı müzesi için harika bir seçim olacağını belirtti.
MEVCUT MÜDÜRLÜKLER DE KOLAYCA TAŞINABİLİR
Şu anda bölgede Ulaşım Hizmetleri ve Temizlik İşleri Müdürlükleri var, arka tarafta çöp kamyonları, çöp konteynırı, eski araçlar var ve bölgeye yakışmayan kötü bir görüntü var.
Buradaki mevcut müdürlükler yeni belediye binasına, atölyeler de UTAŞ’ın Gediz Uluyolu’ndaki atölye binalarına taşınabilir.
FİNANSAL PROBLEM DE ÇÖZÜLEBİLİR
Asıl gelelim asıl sorulacak soruya; buraya kadar anlatılan her şey güzel hoş da, açılacak müzenin finansmanı nasıl sağlanacak?
Uşak’ta iki büyük halı yatırımcısı var, birisi Balta-Orient, diğeri de Merinos’un uzun yıllardır ortak üretimini yapan Aran Battaniye.
Bu iki firma ile irtibata geçildiğinde; dünyaca meşhur Uşak Halısı için açılacak bir müzeye sponsor olacaklardır. Şehre olan sosyal sorumluluk bunu gerektirir.