İbrahim Tahtakılıç’ın kemikleri sızlıyor
Uşak şehir planını 2005 yılında çizdim ve o günden bugüne 15 yılı aşkın süredir güncellemeye devam ediyorum; bir kurum nereye taşındı, nerede yeni bir okul, cami açıldı, hangi caddenin ismi değişti…
Son 6 aydır şehirde ciddi bir hareketlilik var; birçok kurum yer değiştirdi, bir yandan da değiştirmeye devam ediyor ve birisinin boşalttığını diğer kurum dolduruyor.
“Oldu olacak Valilik binasını da taşıyın da tam olsun” demeyin sakın, Valilik binası da taşınacak, Ağustos ayında taşınacağı binanın restorasyon ihalesi yapıldı 🙂
Bu hareketliliğin büyük bir çoğunluğu merkezden dışarıya olsa da arada bunun tersine, binanın yapılış amacına uygun olmayan ve de binanın tarihi değerine tezat taşınmalar oluyor.
HAREKETLİLİK BELEDİYE İLE BAŞLADI
Son altı aydaki kurum hareketliliğini ilk Uşak Belediyesi başlattı, şehir merkezindeki başkanlık makamı haricindeki tüm birimler kentsel dönüşüm alanındaki yeni binaya taşındı.
Ardından Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü, Cumhuriyet Mahallesi 2.Emlak Sokak’tan kentsel dönüşüm alanına taşındı. Hemen arkasına da Osmangazi Elektrik Dağıtım A.Ş. (OGEDAŞ) taşındı.
Milli Eğitim Müdürlüğü, şehir merkezindeki tarihi binadan, İbrahim Tahtakılıç Caddesi’ndeki tasarım garabesi bir binaya taşındı, müdürlüğe bağlı ilgili birimler de aynı binaya taşındı.
KURUMLARA BİNA BEĞENDİRİLEMİYOR
Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’nün arkasındaki yeni bina Uşak Defterdarlığı’na teklif edildi ama defterdarlık binayı beğenmedi ve yine alanda kendisine ait arsada kendi binasını yapacak.
OGEDAŞ’ın taşındığı binanın boş kalan yarısı Uşak Müftüğü’ne teklif edildi; müftülük binayı beğenmedi ve kendisine Ünalan Mahallesi Müjde Sokak’ta yeni bir müftülük inşaatı yapmaya başladı.
İŞKUR İl Müdürlüğü de kentsel dönüşüm alanında kendisine yer verilmesi karşılığında mülkiyeti kendisine ait olan mevcut binasını vereceklerine dair dilekçe verdi ama cevap alamadı.
BOŞ KALAN BİNALARA YENİ TALİPLERİ ÇIKIYOR
Uşak Belediyesi’nin boşalttığı merkezdeki binaya talipler çıkmaya başladı; şu ana kadar en büyük talip Uşak Esnaf ve Sanaatkarlar Odaları Birliği, belediye de bu devre sıcak bakıyor…
Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün boşalttığı binaya iki müdürlük birden talip oldu; ilk iki katına Ticaret Müdürlüğü taşınırken diğer iki katına da Kültür ve Turizm Müdürlüğü taşınmayı planlıyor.
VALİ, ŞEHİR TARİHİNE GEÇECEK
Uşak Valiliği de bu hareketliliğe ayak uydurdu; Millet Bahçesi içinde yer alan Endüstri Meslek Lisesi’ne ait olan tarihi atölye binalarına taşınacak, restorasyon ihalesi yapıldı, bitmesi bekleniyor…
Milli Eğitim Müdürlüğü’nün boşalttığı tarihi Gazi Mustafa Kemal Okulu binasına bir kurumun taşınıp taşınmayacağı henüz belli değil, belediye başkanlık makamının taşınacağı söyleniyor…
Sayın Valimiz Funda Kocabıyık, mevcut Valilik binasını ve şehirde Valiliğe bağlı birçok kurumu başka binalara taşıyan isim olarak Uşak tarihine geçecektir.
AYIP BİR AN ÖNCE BİTSİN
Bu kadar ikamet değişikliği bilgisinden sonra gelelim içimizi sızlatan, binanın kamulaştırma amacına uygun olmayan ve de şehir tarihine büyük ayıp olarak nitelendirilebilecek taşınmaya…
Müze yapmak için kamulaştırılan ve restore edilen bina, bugüne kadar işlevine uygun kullanılmadı, artık bundan sonra kullanılsın ve ayıp bitsin…
TAHTAKILIÇ’IN KEMİKLERİ SIZLIYOR
Kültür Turizm Müdürlüğü’nün boşaltacağı Hakkı Yağcı Caddesi üzerindeki tarihi binaya yakın bir tarihte Meteoroloji Müdürlüğü taşınacak.
Halbuki, Batı Anadolu Kuvayı Milliye Komutanı ve Uşak Müftüsü İbrahim Tahtakılıç’a ait olan ev, Kuvayı Milliye Müzesi yapmak için kamulaştırılmış ve restore edilmişti.
MÜDÜRLÜK YİNE GEYİK KONUSU OLACAK
Kırk beş yaşıma geldim ve bugüne kadar Meteoroloji Müdürlüğü’nde hiç bir işim olmadı. Havaalanında olan müdürlüğü merkeze taşımanın mantığı nedir, bir türlü anlayabilmiş değilim.
Kurum daha önce merkezde iken; Özgöbek Oteli’nin sabah güneşini, karşıdaki yüksek binaların da ikindi güneşini etkilediği ve yanlış verilerin oluştuğu iddia ediliyordu 🙂
BU MANTIK DEĞİŞMELİ…
Şehir olarak tarihimize ve kültürümüze verdiğimiz değer bu kadar işte… Şehre yeni kültürel mekanlar kazandırmayı bırakın, eldeki kıymetli mekanları da çarçur ediyoruz.
Millet Bahçesi içinde kalan ve şehir için büyük kazanım olan tarihi atölye binalarına Valilik binasını taşımayı düşünen mantığı görünce çok da garipsemiyoruz…