Şehirden özür dileyebilmek de bir icraattır!
Acısıyla tatlısıyla Uşak olarak 2019 yılını geride bıraktık ve yeni yıla merhaba dedik. Yıllardır devam eden beklentilerimiz 2019 yılına ertelenmiş, bu beklentilerin bir kısmı gerçekleşirken yine büyük bir çoğunluğu sonraki seneye kaldı.
Ben şahsen son yıllarda ne Validen, ne vekillerden, ne belediye başkanından ne üniversite rektöründen ne de ticaret ve sanayi odası başkanından yılsonunda şehir adına yapılan çalışmaları değerlendirip ve gelecek yılda yapılması planlanan çalışmaların anlatıldığı bir toplantıyı görmedim ve duymadım.
Bu kadar geçen sürede şehrin idarecilerinden ve iktidar partisi yetkililerinden bir açıklama göremezken muhalefet partisi vekili ve diğer muhalefet yetkililerinden de bir açıklama göremedik, şehre yapılan ve yapılması gerekirken geciken yatırımlara dair.
BÖYLE GELMİŞ BÖYLE GİTMESİN
Hala vakit geçmiş değil, yeni yılın ilk haftasındayız, en kısa sürede hem şehrin idarecileri, vekilleri hem de muhalefet vekili ve diğer muhalefet yetkililerinden 2019 yılında yapılan çalışmaları değerlendiren, 2020 yılına sarkan ve bir an önce bitirilmesi gereken çalışmalarla alakalı bir açıklama bekliyoruz.
Biz işlerini kolaylaştırma adına şehir adına yıllardır bitirilemeyen çalışmaları başlıklar halinde sıralayalım istedik. Şehrin bir sakini olarak da bu çalışmaların ne zaman bitirileceğini, bitirilemeyecekse bunların sebeplerini öğrenmek istiyoruz.
ÇEVRE YOLUNDA SÜREÇ 20 YILA DAYANDI
Tam 8 yıl önce dönemin Uşak Belediye Başkanı Ali Erdoğan yaptığı basın açıklamasında; Uşak’ın 10 yıldır çevre yolu projesinin hayata geçirilmesini beklediğini, ihalenin yapıldığını, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ın projeye destek verdiğini, çevre yolu ile Ankara-İzmir hızlı tren ve oto yol projelerinin, birbirlerine entegre şekilde gerçekleşeceğini ve çevre yolu tamamlandığında, kentteki iki organize sanayi bölgesinin birbirine bağlanacağını söylemiş.
Şehir olarak çevre yolunu bekleme süremiz 18 yıl ve daha ne zaman biteceğini de bilmiyoruz. Yetkililerden yatırımın ne kadarının tamamlandığını, ne gibi sıkıntılar çıktığını ve kalan kısmın ne zaman bitirileceğini öğrenmek istiyoruz.
BU GÜNLERDE HIZLI TRENE BİNİYOR OLACAKTIK
12 Kasım 2017 tarihinde İzmir – Ankara Yüksek Hızlı Tren Projesi Banaz-Eşme hattı şantiye sahasında incelemede bulunan dönemin Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, projenin Polatlı-Uşak bölümünün 2019 yılı sonuna kadar tamamlanacağını söylemiş.
2020 yılına girdik ve henüz yüksek hızlı trene binebilmiş değiliz. Yetkililerden bir açıklama yapmalarını, çalışmanın ne aşamada olduğunu ve projenin ne zaman bitirileceğini bildirmelerini bekliyoruz.
YENİ OTOGARDA ÇÖZÜMSÜZLÜK DEVAM EDİYOR
20 Temmuz 2012 tarihinde dönemin Uşak Belediye Başkanı Ali Erdoğan, yaptığı basın açıklamasında çevre yolu ve otogar projesini 2 yılda bitirerek şehrin gelişimine etki etmek istediklerini kaydetmiş. Erdoğan, otogarın ihalesini yapmış fakat görev süreci içinde inşaatına başlamaya muvaffak olamamıştır. Sonraki dönemde seçilerek göreve gelen Nurullah Cahan, bu ihaleyi iptal etmiş ve tamamen çözümsüzlüğe itmiştir.
Cahan döneminde yeni otogar binasının Huzurpark karşısına taşınacağı söylendi fakat 5 yıllık görev sürecinde hiçbir gelişme göremedik. Mevcut Belediye Başkanımız Mehmet Çakın’ın bu konu ile ilgili ne gibi bir çalışma yapmayı planladıklarını açıklamasını bekliyoruz.
TERMAL TURİZMDE DE PEK BİR İLERLEME KAYDEDEMEDİK
Uzun yıllardır çözemediğimiz bir diğer konu da termal turizm. Banaz Hamamboğazı bölgesine yatırımcıların geldiğini, büyük oteller yapacakları söylendi fakat bugüne kadar Banaz Belediyesi’nin yaptığı tesisler haricinde maalesef bir gelişme göremedik. Yakın vade de bölgeye yeni bir yatırımın gelmeyeceği aşikâr.
Diğer tarafta Örencik Termal Tesisleri de ölüme terk edildi. Mevcut belediye yönetiminin Kayaağıl Termal Tesisleri ile alakalı bundan sonra yapacağı çalışmaları açıklamalarını istiyoruz.
ÜNİVERSİTEMİZDEKİ DÜŞÜŞ DEVAM EDİYOR
Uzun yıllar Uşaklılar olarak kurulması için büyük emek harcadığımız Uşak Üniversitesi’nde durum pek parlak değil. Önceden sürekli gelişim ve büyüme haberleri ile gururlandığımız üniversite artık düşüşe geçti. Üniversitedeki öğrenci sayımız düşüşe geçerken öğrencilerin şehirden memnuniyet oranlarında da bir hayli gerideyiz. Memnuniyet noktasında neredeyse Marmara, Ege ve Akdeniz bölgeleri içinde son sıradayız.
Tüm şehir olarak kişisel çekişmeleri bir yana bırakıp üniversitemize sahip çıkmalı ve daha iyi bir konuma getirmek için elimizden geleni yapmalıyız.
KENT PARK VE KENTSEL DÖNÜŞÜMÜN AKIBETİ NE OLACAK?
Mesut Apaydın’ın belediye başkanlığı döneminde büyük umutlarla başlatılan ve yapımı tamamlanan kentsel dönüşüm alanının akıbeti ne olacak? Metruk halde kalmaya devam edecek mi, yoksa canlandırılacak mı?
Diğer bir soru da kent parkla alakalı, onun da akıbeti ne olacak? Atatürk Kapalı Spor Salonunda olduğu gibi yıkılıp yeri uzun süre boş kalacaksa, betonla kaplanıp açık otopark yapılacaksa veya iki bank konulup, bakımı yapılmayacaksa bırakın bu şekliyle kalsın.
…
Yazılarımıza başlayalı 34 hafta oldu ve yılın 3’te 2’lik bölümünü tamamlamış olduk. Bu haftaki yazımız sonrasında 3 haftalık bir ara veriyoruz. İnşallah sonrasında yine aralıksız devam edeceğiz.