Şehrimizi tanıtırken biz nerede yanlış yapıyoruz?
Yıllardır hem kamu bazında hem de sivil bazda şehrimizi tanıtmaya, şehrimizle ilgili farkındalık oluşturmaya çalışıyoruz ama bir arpa boyu yol alamadığımız da ortada…
O kadar yapılan, yapıldığı sanılan çalışma niye işe yaramıyor, bunu pek de sorgulamıyoruz. “Ben üzerime düşeni yaptım” deyip sıyrılıyoruz için içinden.
Bence en büyük eksikliğimiz; şehir olarak, şehir idarecileri olarak, sivil toplum örgütleri olarak egolarımızı bir yana bırakıp koordine olamamamız, başarıyı başkalarına layık görmememiz…
Şehir olarak da bunu kolay kolay başaramayacağımız ortada, kaldı ki şehirdeki koordineyi başarıp komşu illerle koordine olabilelim ve güzel çalışmalar yapalım.
İşte bu noktada; Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın “İller ve Destinasyonlar Tanıtım Çalışması” adı verilen organizasyonu, ilde ve iller arası koordinasyonun üst seviyeye taşınması açısından büyük önem taşıyor.
KOORDİNASYON EKSİKLİĞİ TÜM ÜLKENİN DERDİ
Kültür ve Turizm Bakanlığı, ülkemize gelen ziyaretçi sayısını artırıp nitelikli hale getirmek, olumlu algımızı güçlendirmek ve turizmin on iki aya yayılmasını sağlamak amacıyla yurt içinde ve çeşitli tanıtım, reklam ve halkla ilişkiler faaliyetleri yürütüyor.
2021 yılında hayata geçirilmesi planlanan iletişim stratejisi ile, uluslararası alanda destinasyonların daha etkin tanıtımını destekleyecek bir organizasyon yapısı, Tanıtma Genel Müdürlüğü ve Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı (TGA) içerisinde kurulmuş.
NEYİ NASIL TANITACAĞIZ?
“İller ve Destinasyonlar Tanıtım Çalışması” adı verilen organizasyon ile; iller arası koordinasyonun üst seviyeye taşınması, ilde turizm adına faaliyet gösteren paydaşlarla iş birliği modeli geliştirilmesi, her ilin kendini çok daha güçlü bir şekilde tanıtmasının sağlanması ve GoTurkey üzerinden, illerin turizm potansiyelinin dünyaya aktarılması için kapsamlı bir çalışma başlatılmış.
Literatürde tüm diğer destinasyonlardan farklı bir kişilik oluşturmak ve kimlik yaratma süreçlerini içeren bir kavram olarak bilinen “Destinasyon Markalaşması” söz konusu programın ana hedefi.
Destinasyonların sahip olduğu yaşam tarzı ve sunduğu deneyimi seyahat edenlere aktarıma olanak sağlayan GoTurkey platformunun, “İller ve Destinasyonlar Tanıtım Çalışması” ile daha güncel ve samimi bir içerik akışına sahip olması hedefleniyor.
BÖLGEYİ BÜTÜN OLARAK DÜŞÜNMEK VE HAREKETE GEÇİRMEK
2021 iletişim çalışmalarından beklenen; seyahat edenlerin hafızalarında destinasyon ve deneyim vaadinin vurgulanarak, bu vaadi aksiyona çevirecek bir iletişim çalışması yürütülmesi.
Başlatılan çalışma ile bölge ve il sorumluları atanmış durumda. Atanan bu uzmanlar her bir ili; stratejinin ana hatlarını paylaşmak, bölgede turizm tanıtımı kapsamında faaliyet gerçekleştiren paydaşlarla ortak akıl toplantıları gerçekleştirmek, bölgedeki turizm tanıtımı kapsamında yapılmış ve yapılması planlanan faaliyetler konusunda bilgileri almak ve sinerji sağlayan bir tanıtım strateji üzerinden çalışmaları sürdürmek için 81 il ile toplantılar gerçekleştiriliyor.
UŞAK’TA DA ÇALIŞMALAR BAŞLADI
Uşak Arkeoloji Müzesi de çarşamba günü Türkiye Turizm Tanıtım Geliştirme Ajansı’nın (TGA) “İller ve Destinasyonlar Tanıtım Çalışması” kapsamındaki Uşak toplantısına ev sahipliği yaptı.
İlde kültür turizm adına faaliyet gösteren paydaşların katılımının sağlandığı toplantıya Eski Uşak Araştırmaları Derneği (ESKUDER) Başkanı Ömer Aşçı ve Başkan Yardımcısı bendeniz birlikte iştirak ettik.
Toplantı; TGA Uzmanı Volkan Akgül’ün bakanlığın yeni başlattığı tanıtım çalışmaları, ajans faaliyetlerini tanıtan kısa bir sunumla başladı ve ardından söz, ildeki paydaşlara geçti.
BİZDE EN BÜYÜK EKSİKLİK KOORDİNASYON
Yapılan toplantı, ülke genelinde olduğu gibi ilimizde de görülen en büyük eksikliğin koordinasyon eksikliği olduğunu ön plana çıkardı ve ben de söz alarak bunu dile getirmeye çalıştım.
İlimizde her kurum ayrı telden çalıyor ve çoğunlukla da birbirinden haberi olmuyor. Eldeki kısıtlı imkanlar işe yaramayacak, sürdürülebilirliği olmayan saçma sapan çalışmalara gidiyor.
Her vali veya kaymakam göreve geldiğinde geçmişte yapılan tüm işler göz ardı ediliyor ve sil baştan yeni çalışmalara başlıyor şehir, ya da beklemeye giriyor…
KISITLI KAYNAKLAR SAÇMA SAPAN İŞLERE HARCANMASIN
Eski Ulubey Kaymakamı bir yerde ters ev görüyor, haydi yapalım deyip yapıyor, kimseye danışmadan, ilçenin böyle bir şeye ihtiyacı var mı demeden…
Geçmiş dönem şoförü Valiye “Balıkesir’de bir uygulama gördüm” diyor, Vali, altyapısını araştırmadan, biz de yapalım deyip veriyor emri… Karşı çıkabilecek kimse de yok zaten…
Eski dönem belediye başkanı laleli elektrik direği hevesine kaplıyor ve şehrin birçok caddesi bu direklerle dolduruyor, şehir arabesk bir yapıya bürünüyor.
BAKANLIK KOORDİNASYONU ÜSTLENMELİ
Yıllardır yapılan saçma sapan çalışmalar; gerekli koordinasyonu yerelde ve yerel idarecilerle gerçekleştirip sürdüremeyeceğimizi ispatlar nitelikte…
Bakanlığın bu işe el atması, çalışmaları ildeki egoların tahakkümünden kurtarması lazım. Bakanlık ildeki paydaşlardan tespit ve önerileri alıp profesyonel bir çalışma hazırlamalı.
Hazırlanacak yol haritası ve görev taksimine bağlı olarak her kurum ve yetkilisi yapacağı işi bilmeli, dönem sonunda da hesap verebilir olmalı. Başarı ve başarısızlıkla ortaya çıkmalı…