Zafer haftasındayız… Anadolu’nun kapılarının açıldığı, 1071’den Anadolu’nun muhafazasının sağlandığı 1922’ye birçok şanlı zaferin kazanıldığı günlerdeyiz.
Uşaklılar olarak da; Büyük Taarruz ve Başkomutanlık Meydan Muharebesi’nin şekillendiği, düşmanın bozguna uğratıldığı, düşman orduları komutanının teslim alındığı ve tarihe geçecek büyük sözün söylendiği toprakların sahipleriyiz.
Biz bu zaferleri bir iki mantar tabancası patlatarak kazanmadık; sayısız şehit verdik, nice ocaklar söndü, nice evlat babasız, nice kadın kocasız ve de nice anne baba evlatsız kaldı…
Peki, bugün bizi biz yapan bu manevi değerlere sahip çıkabiliyor muyuz, bunları evlatlarımıza ve de insanlığa aktarma noktasında neler yaptık, yapabildik?
Büyük bir hazine üzerine oturuyoruz, farkında değiliz ve de fakirlik çekiyoruz. Kurtuluş Savaşı Destanında ismimiz hep geride kalıyor, çoğu zaman da esamemiz okunmuyor.
DUMLUPINAR’DAN SONRA EN ÇOK KAYIP VERDİĞİMİZ CEPHE
Kurtuluş Savaşımızda Dumlupınar’dan sonra en çok kayıp verdiğimiz cephe, bugün Banaz sınırları içinde yer alan Kaplangı Köyümüz. Bu cephede iki binden fazla şehidimizin olduğu aktarılıyor.
Hala siperler ayakta ama sahip çıkmazsak kaybolmayla karşı karşıya. Kurtuluş mücadelesi sonrasında burada neredeyse hiçbir çalışma yapılmamış ve bölge korunmaya alınmamış.
Şehitlerimize yönelik ne bir anıt, ne bir bayrak ne de şehir arası yola çok yakın olan bu köye bir yönlendirme tabelası yapamamışız bunca zamandır…
EN SON ATLI MUHAREBENİN YAPILDIĞI BÖLGE
Kurtuluş Savaşımızda atlı süvarilerle yapılan en son muharebe yine Banaz sınırları içinde yer alan Comburt (Ayrancı) Köyümüzde gerçekleşiyor ve tarihe Comburt Muharebesi diye geçiyor.
Bu muharebe ile ilgili bir çalışmamız oldu mu bugüne kadar? Maalesef hayır. Hatta biz Comburt ismini beğenmemiş ve ezik bulmuşuz ki sonradan Ayrancı olarak değiştirmişiz.
YUNAN BAŞKONUTANININ TESLİM ALINDIĞI BÖLGE
Kurtuluş Savaşımızın noktalandığı yer neresidir soracak olursak, vereceğimiz cevap tabi ki Göğem Köyümüz. Yunan Orduları Genel Komutanı Nikolaos Trikupis, Göğem Köyümüzde Türk birliklerine teslim olmuş.
Buraya cılız bir anıt yapılmış fakat onun da bakımı sağlanamamış. 1981 yılında Başkomutanlık Milli Parkı içine sokulmasına rağmen o günden bugüne bölgede hiçbir çalışma yapılmamış.
Şehrin idarecilerinin de yine o günden bugüne bu bölgeye bir eser kazandırma ve çalışma yapılmasına yönelik bir girişimi olmamıştır veya biz duymadık…
MEŞHUR SÖZÜN SÖYLENDİĞİ BÖLGE
Mustafa Kemal Atatürk, Kurtuluş Savaşı sırasında tarihe geçen “Ordular! İlk hedefiniz Akdeniz’dir! İleri!” sözünü Eşme İlçesine bağlı Takmak Köyü’nde söylemiş.
Tarihçi Murat Bardakçı, 30 Ağustos 2014’te Habertürk’teki köşesinde Genelkurmay Arşivi’nden paylaştığı belge ile emrin Uşak, Eşme’ye bağlı Takmak Köyü’ndeki meşe ağacının altında verildiğini köşesine şu şekilde taşımıştı.
“Mustafa Kemal Paşa, emri Uşak’ın Eşme İlçesi’ne bağlı Takmak Köyü yakınlarında Garp Cephesi Kumandanı İsmet (İnönü), Kurmay Başkanı Asım (General Asım Gündüz) ve karargâh subaylarından Şükrü Ali Beyler ile gölgesinde oturduğu ve bugün koruma altına alınmış olan bir meşe ağacının altında vermişti. Mustafa Kemal Paşa’nın Şükrü Ali Bey’e yazdırıp imzaladığı emir, sahra telefonlarıyla hemen birliklere iletilmiş, o devirde ‘Akdeniz’ denen Ege’ye doğru ilerleyen birliklerimiz kaçan Yunan Ordusu’nu imha etmiş ve zafer 9 Eylül’de İzmir’in kurtuluşu ile noktalanmıştı.”
100.YILA İYİ BİR HAZIRLIKLA GİRMELİYİZ
Bugüne kadar Kurtuluş Haftası etkinliklerinde “vur patlasın çal oynasın” tarzında, tarihi bilinçten uzak, eğlence kültürüne malzeme olmuş konserler düzenlemekten öteye bir şey yapamadık.
2022 yılında, yani bir yıl sonra Büyük Taarruz ve Başkomutanlık Meydan Muharebesi’nin 100. Yılı kutlanacak. İyi bir çalışmayla şehrimizi bu güne hazırlayabiliriz.
İlk iş olarak, tarihi anlara ev sahipliği yapmış bu noktalara ulaşımı, kolay ve rahat hale getirme adına; Kaplangı, Comburt, Göğem ve Takmak köylerimizin yolları karayolları yol seviyesine getirilebiliriz.
Bu köylerde tarihimize ve şehitlerimize yaraşır anıtların kazandırılabilir, Ulubey’deki saçma sapan ters ev gibi çalışmalara harcanacak kaynakları buralara aktarılabiliriz.
Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü bazında iyi bir lobi çalışması yaparak, Başkomutanlık Milli Parkı içine alınan şehrimize ait bölgelere eser kazandırılmasını ve bölge düzenlemesi yapılmasını sağlayabiliriz.
Yunan Ordusu Başkomutanı Trikupis’i teslim alındığı Uşak Atatürk Etnoğrafya Müzesi ve diğer tarihi noktaların da eklendiği iyi bir “Kültür Turizmi Destinasyonu” hazırlayabiliriz.
Hazırlanan bu destinasyonun turizm şirketlerinin ve tur operatörlerinin programlarına dâhil edilmesini sağlayabiliriz.
Belediyemizin bu tarihe yetiştirmek istediği Kuva-yi Milliye Müzesi çalışması var, bu çalışma hızlandırılabilir ve de halk işin içine katılarak, sahipliği artırılabilir.
Batı Anadolu Kuva-yi Milliye ve Müdafaa-i Hukuk Hareketi Öncüsü İbrahim Tahtakılıç başta olmak üzere Uşaklı Kuva-yi Milliye önderlerinin tanıtımına yönelik çalışmalar yapabiliriz.